Page 6 - Buurtkrant_94
P. 6
Eén maal per week schoonwassenschoonwassen! Recept
Mensen namen niet zo vaak een bad of douche zoals in deze tijd. Er
ontbrak gewoonweg een doucheruimte. In veel huizen was ook geen
stromend warm water beschikbaar. De meeste huishoudens hadden
teiltjes waarmee ze water konden verwarmen op het fornuis.
Als je thuis niet baden kon, kon je naar een openbaar badhuis
gaan. Hier kon je tegen betaling gebruik maken van badfaciliteiten
(douchen). Het doel was om schoon te worden, niet om je te
ontspannen in een lang en luxe badkuip.
Het voormalige badhuis was naast
De Boei aan het Spinnersplein
Pathmos. Het werd gebouwd
tussen 1915 en 1920. Het gebouw
is nu een gemeentelijk monument. Ingrediënten:
Aangezien de arbeiderswoningen • 400 gr rijst
in de eerste helft van de 20ste • 1000 ml kippenbouillon
eeuw niet over een douche of bad • 800 gr tomatenblokjes
beschikten, werd veel gebruik • 1000 gr kipfiletblokjes
gemaakt van het badhuis.
• 2 rode paprika
In de jaren 50 was het een goede gewoonte • 2 gele paprika
om op vrijdag te douchen. De kleinsten • 2 ui
thuis werden gewassen in een wasteil. De • 4 teentjes knoflook
grote kinderen en volwassenen gingen naar
het badhuis voor een - zoals dat toen werd • 3 tl paprikapoeder
genoemd - stortbad. • 3 tl oregano
• Snuf zout en peper
Vanaf de jaren zeventig werden in woningen
van het Pathmos doucheruimtes gebouwd. Bereidingswijze:
De inwoners konden zich zodoende thuis • Breng de kipfiletstukjes op
wassen en had smaak met zout en peper.
het badhuis • Doe een scheutje olie in een
geen functie (hapjes of braad-wok)pan en
meer. bak de kip 10 minuten.
• Snipper ondertussen de ui,
Vanaf eind jaren snijd de paprika’s in blokjes
zeventig heeft en de knoflook fijn.
het badhuis een • Voeg dan de ui, paprika en
langere periode leeg gestaan. knoflook toe en bak 5 minuten
mee.
Abonnementskaart
voor 10 stortbaden. • Voeg de rijst toe en bak
1 minuut mee.
Nu is de vroegere wasruimte ingericht voor allerlei sportdoeleinden. • Doe dan de tomatenblokjes,
bouillon en kruiden in de
pan en breng zachtjes aan de
Ons bereikte het kook.
droevige bericht dat
Gerrit Storteboom op • Laat 20-25 minuten zachtjes
zondag 8 september jl. pruttelen en vergeet niet
is overleden. Gerrit was om heel regelmatig even te
een actieve buurtbewoner roeren. Voorkom dat rijst aan
die zowel als gastheer bij de bodem aanbakt.
wijkcentrum De Boei actief
was als bezorger van de Buurtkrant. • Is na 20-25 minuten bijna al
De redactieleden van deze krant het vocht opgenomen? Proef
dan of de rijst goed gaar is en
wensen nabestaanden van Gerrit veel
sterkte toe. of er genoeg smaak aan het
gerecht zit.
Ben Jij Dit? • Rijst nog niet gaar? Voeg een
beetje extra bouillon toe en
Degene op deze laat nog iets langer zachtjes
foto kan bij de sudderen.
redactie een kadobon
in ontvangst nemen.
Wel even deze krant
meenemen.
Reactie vóór 31 oktober 2024 bij
mevr. Broeksma, Pathmosstraat 41
buurtkrantpathmos@hotmail.com